DAK er en forkortelse for dataassistert konstruksjon, eller på engelsk Computer Aided Design, CAD.
DAK er i praksis all slags tegning og konstruksjon utført ved hjelp av datamaskin. Slike programmer blir brukt både av ingeniører, arkitekter og andre designere innen industrier og fag.
DAK brukes både innenfor bygg.. |
ArchiCAD som selges av Graphisoft har vært på markedet i 25 år med fokus på byggebransjen. Mer enn 50 % av norske arkitekter bruker i dag ArchiCAD. Gjennom tidene er nok Autodesks program AutoCAD det mest utbredte. Autodesk Inventor er et moderne 3D-system fra Autodesk for mekanisk design som har blitt svært utbredt i Norge etter at det ble lansert så sent som i 1999.
En DAK-operatør, som vi blir når vi er ferdig utdannet, jobber med å tegne nye og endre bestående konstruksjoner eller dak'ker opp papirtegninger for endringsprosjekter. De tar utgangspunkt i plantegninger og bygger opp en 3D-modell som basis for fotorealistiske bilder og/ eller film. De lager en presentasjon av modellen som også mennesker uten teknisk forståelse kan forholde seg til og bruke som basis for viktige avgjørelser.
... og maskin. |
Moderne DAK kan ofte integreres med tredimensjonale visualiseringssystemer og databasesystemer. For å tegne et hus disponerer man over f.eks. en database med ulike typer vegger, dører, vinduer, isolasjon og andre elementer. Huset tegnes ved at man setter sammen slike elementer til et helt. Når huset er ferdig, kan man ved hjelp av visualiseringssystemet bruke dataskjermen til å vise huset fra ulike vinkler, både utvendig og innvendig, med eller uten møbler. Spesielle detaljer, som farge på vegger eller form på lister, kan ofte endres øyeblikkelig ved å manipulere objektenes parametre.
DAK-systemet kan også være tilknyttet beregningsmodeller for å verifisere at en konstruksjon følger vedtatte standarder. I kompliserte prosjekter som oljeplattformer, kan for eksempel konstruksjonen granskes gjennom virtuelle omvisninger. Der kan man enkelt oppdage uholdbare detaljer, f.eks. utspring som hindrer dører fra å åpnes.
Tilknytningen til databaser gjør det også mulig å generere bestillingslister over alt som trengs til konstruksjonen, og dermed få full oversikt over materialutgiftene.
I dag har de fleste gjenstandene i moderne produksjon blitt konstruert på DAK-systemer. En ny utvikling tidlig på 1990-tallet var bruk av DAK og tredimensjonal visualisering til tegneserier og filmtriks, som dinosaurene i filmen Jurassic Park.
I visse tilfeller kan DAK-modeller produseres ved tilknytning til et system for datamaskin-assistert produksjon (DAP) – da brukes ofte samlebegrepet DAK/DAP.
Der det tidligere var tilfredsstillende med programvare som kunne fremstille todimensjonale tegninger, kreves det i dag ofte tredimensjonale modeller. Man skiller derfor mellom de tradisjonelle CAD-systemene som erstatter tegnebrettet og de mer moderne CAD-systemene som primært er modellbaserte. Forskjellige tegninger og presentasjoner (snitt, oppriss, isometrisk, perspektivisk, fotorealistisk osv.) er i praksis noe man høster etter behov fra modellene.
Innenfor bygg kaller man ofte denne type modeller for Bygg-Informasjons-Modeller, BIM.
BIM er det man kaller digitale 1:1 modeller av et bygg. Det finnes BIM for hvert av de forskjellige fagområdene (bygg, struktur, elektro, VVS, rør osv.) og man kan også kombinere disse modellene til en tverrfaglig BIM.
For at arbeid med BIM skal være effektivt, er det et poeng at man kan dele informasjon med andre aktører i et byggeprosjekt. Enten må da alle jobbe i det samme systemet - med de eventuelle begrensning det gir på tvers av fagområdene - eller så må man kunne dele BIM gjennom et eller annet filformat.